Christmas "КУТЯ" Recipe

"Кутя" [kutia] is the centrepiece of an Orthodox Christmas Eve table in every Eastern Slavic household.
The origin of kutia is pre-Christian. It was a savoury dish made from a mixture of beans and grains (whichever were handy) in the cold season to symbolise the circle of life and make sure that next year brings an abundant harvest once more.

Nowadays a traditional Slavic kutia is more of a rich dessert. The base is porridge of any kind (wheatberry, rice or barley are traditional) mixed with poppy seeds and nuts (walnuts or hazelnuts) and sweetened with honey and raisins (or prunes and other dried fruit).

Here is one way to make it:

Інгредієнти:
/ Ingredients

Покроковий рецепт:
/ Step-by-step recipe

  1. Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності.
    / Rinse wheat berries and soak in water for at least 4 hours. Cover the soaked grains with water and boil at low heat until it's done (soft and edible, but not mushy).

  2. Мак подрібнюємо в кавомолці (або блендері).
    / Grind poppy seeds in a coffee grinder (or blender).

  3. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини.
    / Chop nuts and soak pitted raisins in warm water for half an hour.

  4. З'єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо.
    / Put the cooked wheat berries, raisins, poppy seeds and nuts into a deep bowl, and honey to taste and mix everything together.

  5. Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.
    / Cool the kutia and serve.

Enjoy! And happy Orthodox Christmas!