Application form

Please complete this short application form and we’ll get back to you with some study options in no time.
Which language would you like to study?
What’s your current language level?
Not sure about your level? Here are our Russian and Ukrainian assessment tests.
Which type of classes do you prefer?
Which format of classes is the most convenient for you?
Additional comments (optional)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
12 місяців українською

12 місяців українською

Зима — це казкова пора року. Саме взимку на нас чекають такі чарівні свята, як День святого Миколая, Новий рік, Різдво, Хрещення. У цей прекрасний період ми присвячуємо нашу ALMA статтю значенням назв українських місяців.

Місяць – відрізок часу, що прирівнюється до часу обертання Місяця навколо Землі. Такий поділ мав і має важливе значення для людства, а сам процес становлення календаря був доволі складним та кропітким.

Відомо, що назви місяців створювалися, коли на слов’янських землях панувало язичництво. Але в українську мову перейшли назви, не пов’язані з язичницькими богами, як у римлян чи арабів.

Українці пов’язували пори року з різними явищами природи чи господарською діяльністю. Зараз ви дізнаєтесь чому українські місяці мають саме такі назви!

Назва СІЧЕНЬ походить від слова «січа». У цей час наші предки починали розчищати землю, щоб весною її засіяти. Цей промисел називався січа.

Назва ЛЮТИЙ закріпилася за другим місяцем у кінці минулого століття. Назва його пов’язана з лютими морозами та сніговіями, які панують саме у цей час.

Назва БЕРЕЗЕНЬ походить від назви промислу — березол (заготівля березового попелу, що використовувався для виготовлення скла). Цей місяць мав і інші назви, зокрема март.

КВІТЕНЬ носить свою назву з XVI століття. Саме в цей час природа «прокидається» від сну, починається пора цвітіння рослин. В ужитку були й інші назви, які використовувалися у народі: апріль, лукавець, цвітень та ін.

ТРАВЕНЬ — останній місяць весни. До цього він звався май — на честь давньоримської богині природи і землі Майї.

ЧЕРВЕНЬ походить від слова «червець». Саме в цей час з’являється дуже цінна комаха — червець. З неї раніше виготовлювали червоний барвник для тканин.

ЛИПЕНЬ — назва цього місяця має дуже давню історію. Походить від слова липець (липовий мед). На цей місяць припадає цвітіння липи та збори цілющого липового меду.

СЕРПЕНЬ — від слова серп – знаряддя, за допомогою якого раніше жали зернові культури.

ВЕРЕСЕНЬ — перший осінній місяць. Його назва прийшла з Полісся. Цю назву пов’язують з рослиною верес, яка особливо пишно цвіте у вересні. Також у цьому місяці люди збирали вересовий мед та виноград.

ЖОВТЕНЬ — час, коли починає жовтіти листя. Ця назва вживається ще з часів Київської Русі.

Назва ЛИСТОПАД походить із західноукраїнських земель та пов’язана з опаданням листя з дерев у цей час.

ГРУДЕНЬ — від слова «груддя». Після осінніх дощів мокра земля замерзає. Їздити такими дорогами доволі важко, ґрунт стає горбистим. В давньоруські часи цей місяць називали студень.


Сподіваємось, що тепер ви будете знати не тільки назви місяців українською мовою, але й їх походження та деякі традиції українського народу! Вивчайте українську або російську мову як іноземну разом з ALMA School! Чекаємо на вас!